Wereldaidsdag

December is een maand van samenhorigheid. Kinderen ontvangen cadeautjes van de Sint, families zoeken de warmte rondom de kerstboom op en vrienden vieren het vertrek van het jaar. Wat in al die drukte dan wel eens over het hoofd wordt gezien, is het belang van ook samenhorig te zijn met anderen.

1 december is een van de dagen waarop de middenschool dat belang in de kijker zet. Op Wereldaidsdag verleggen de tweedejaars hun grenzen. Dankzij de waardevolle bijdrage van spreker Geert Jacobs krijgen de leerlingen te horen welke risico’s er bestaan rondom HIV en aids, hoe ze die kunnen vermijden en hoe er mee omgegaan kan worden.

Meer dan enkel een les over wat wel en niet te doen, is deze infosessie ook een verrijking voor hun begrip en respect voor en naar HIV- en aidspatiënten toe.  De leerlingen ondervinden via een intense vragenronde dat slachtoffers van de ziekte best vlot kunnen meedraaien in het dagelijkse leven en dat een belangrijk deel van hun herstel en doorzetting komt uit een open instelling van hun medemens.

Onze tweedejaars hebben die les in ieder geval geleerd. Op het einde klinkt het: ‘Ik wist niet dat die ziekte dankzij medicijnen niet meer zo besmettelijk was en dat je eigenlijk perfect samen kunt leven met elkaar.’ De waarheid komt – zo blijkt – ook  uit een ‘jongerenmond’.

Hier alvast enkele reacties van onze leerlingen:

 

"Het was zeer interessant en aangepast aan onze leeftijd. De meeste dingen wist ik al maar toch leerde ik nieuwe dingen bij. Ook vond ik het knap dat dhr. Jacobs zo open en eerlijk was en zonder problemen voorbeelden gaf over zijn eigen ervaring. Kortom het was een zinvolle voormiddag."

Emma

 

"Ik vond het interessant. Ik vind het ook goed dat we al vooraf er meer over weten en ons kunnen beschermen dan als we het pas leren als het te laat is. Hij legde het goed uit en kon gemakkelijk op alle vragen antwoorden."

Julie

 

"Ik vond het heel interessant want ik heb nu veel bijgeleerd en weet nu dat je niet bang moet zijn van mensen met HIV of Aids. Bedankt!"

Lena

 

 

 
« Terug naar het overzicht

X