Als ik kon toveren...

In het hoofdstuk ‘Dennis in het verkeer’ (Mens & Samenleving) leerden onze leerlingen hoe zij zich veilig in het verkeer moeten begeven. Zo werd er gesproken over het dragen van een fluohesje, een fietshelm, snelheid van elektrische fietsen enz. Ook werd er gekeken naar de verkeersveiligheid van onze schoolomgeving.

Bij het examen M&S gaven onze leerlingen tips hoe de verkeersveiligheid in de buurt van onze school verbeterd kan worden. Met deze voorstellen trokken onze leerlingen hun stoute schoenen aan en gingen ze vandaag hun ideale verkeersveilige schoolomgeving uit de doeken doen bij mobiliteitsschepen Koen Kennis.

Junior, Laura, Rania, Sebastian en Bo kregen hierbij het gezelschap van Tiany. Zij werd op 26 november in de zone 30 op het zebrapad aangereden waarna de automobilist vluchtmisdrijf probeerde te plegen. Zij werden vergezeld door mevr. Bogaerts (reddende engel van Tiany), mevr. Verbruggen (directeur), dhr. Laenens (leerkracht M&S) en mevr. Verreth (leerkracht lagere school). 

Wat waren hun voorstellen en wat was het antwoord van de schepen en zijn adviseur?

 1. Beter verlichten van de zebrapaden. (Gaat worden bekeken)
 2. Bord zone 30 verplaatsen voor het kruispunt met de Willem Gijsselsstraat (t.h.v. het gebouw van het OCMW). (Mag wettelijk niet)
 3. Snelheidsremmers plaatsen. (Mogelijkheid om ev. vierkante kussens te plaatsen)
 4. Auto’s niet meer te laten dwarsen van de Halewijnlaan t.h.v. de Lode Zielenslaan (sluiten doorsteek). (Gaat men bekijken i.s.m. het district Antwerpen, mogelijk kan de doorsteek van dit kruispunt verhoogd worden zoals vb. nu al is op de Gloriantlaan)
 5. Fietspaden aan de zijkant van de weg leggen. Nu moet men heel veel doorsteken van de auto’s dwarsen. (Moet gekeken worden naar een volledige heraanleg van de straat, verkeersdrukte gaat ook in positieve zin wijzigen na definitieve afsluiting Charles De Costerlaan n.a.v. de Oosterweelwerken)
 6. 3D zebrapaden (bevoegdheid van de districtsburgemeester, zal door het district bekeken worden, schepen wijst op het feit dat na een tijdje de automobilisten doorhebben dat het om een 3D zebrapad gaat en minderen daardoor hun snelheid niet meer)
 7. Nog duidelijker maken dat men langs een school aan het rijden is. (Momenteel is er een proefproject bij een school in Ekeren waarbij men over de breedte van de straat een groene band aanbrengt met het woord SCHOOL erin, ook het plaatsen van de bestickering rode driehoek met overstekende schoolkinderen behoort tot de mogelijkheden)
 8. Verkeerslichten voor voetgangers op de Blancefloerlaan beter afstellen, nu kan je niet in één keer oversteken van de Halewijnlaan naar de Galgeweellaan, dus gaan we maar door het rood. (Afweging waard en gaan het bekijken)
 9. Onduidelijk fietsverkeerslicht aan de trambedding, wat met de voetgangers? (Voetgangers moeten kijken naar het verkeerslicht op de hoek van de Galgeweellaan en de Blancefloerlaan, binnenkort start De Lijn met het vervangen van de sporen op de Blancefloerlaan en gaan de grote plassen bij het oversteken naar de tramhalte verdwijnen)
 10. Eén halte voor bus en tram op de Halewijnlaan. Nu spurten om tram of bus te halen.
 11. Verkeerslichten met drukknop op de kruispunten. (Gaat men bekijken of dit ev. mogelijk is)
 12. Meer flitsen, ook in zone 30. (Hopelijk is tegen eind dit jaar het decreet over Gemeentelijke Administratieve Sancties goedgekeurd en kunnen begin volgend jaar de ‘laagvliegers’ de rekening gepresenteerd krijgen).

 

We blijven de verkeersveiligheid in onze schoolomgeving nauwgezet opvolgen en hopen asap de nodige aanpassingen te zien. Zo deed Bo o.a. het voorstel om de nieuwe zone 30-vlaggen (de huidige gaan vervangen worden) uit te rusten met fluo-kleuren. Gaat haar voorstel werkelijkheid worden?

Ook doen we een warme oproep naar gemachtigde opzichters om onze leerlingen veilig de straat te laten oversteken. Interesse? Surf dan snel naar https://www.politieantwerpen.be/gemachtigdeopzichters

Ten slotte gaf de schepen nog mee dat, indien hij een toverstokje zou hebben, al die verkeersproblemen in een handomdraai zouden opgelost zijn.

 
« Terug naar het overzicht

X