Een weekje Londen

 

Op maandagmorgen 21 maart vertrokken we met 65 leerlingen uit ons zesde jaar richting Londen.  We moesten die dag reeds vroeg uit de veren (voor sommige leerlingen bleek dit geen sinecure te zijn) want onze afvaart was gepland omstreeks 08.40u. De aangekondigde strenge grenscontroles bleven gelukkig uit zodat we heel ontspannen konden genieten van een al bij al rustige overtocht.  Na een blik geworpen te hebben op Dover Castle, waaronder the secret wartime tunnels zich bevinden, repten we ons richting  The Emirates Cable Airline, een lange kabelbaan die een mooi uitzicht biedt over enkele Londense bezienswaardigheden zoals de Thames Barrier, Canary Wharf en het Olympisch Park. Na deze zweeftocht werd er geluncht in het Westfield Shopping Centre  en vervolgens begaven we ons richting het Quality Wembley Hotel. Na het inchecken nemen we voor de eerste keer the tube richting City of Westminster en de Londense West End  voor een geleide wandeling. Leicester square  en Trafalgar square blijven imposante pleinen en een avondwandeling door Soho en Chinatown blijft minstens even lang aan de ribben kleven dan de gelakte pekin ducks die daar te bewonderen zijn.

Dinsdag 22 maart beginnen we met een  uitgebreid Engels ontbijtbuffet (eggs, bacon, sausages, mushrooms, beans ,…) dat ons voorziet van de nodige proteïnen om studentenstad Oxford te verkennen. In de voormiddag staat het Pitt Rivers Museum op het menu. Pitt Rivers was een Engels militair uit de 19de eeuw die tot de rang van Luitenant – Generaal opklom en actief was in o.a. de Krimoorlog, Malta, Ierland en Canada.  Zijn interesse voor archeologie, etnografie en vuurwapens leeft verder in dit erg sympathieke museum. In de namiddag bezoeken we de stad Oxford. Deze stad vormt samen met Cambridge het centrum van geleerdheid in Engeland.  Omwille van het prestige dat deze universiteiten uitstralen verkiezen nog steeds heel wat studenten om hier te studeren. De statige colleges en de bijhorende binnenpleinen met hun perfect gemaaide lawns blijven zonder meer indrukwekkend.

Op woensdag 23 maart bezoeken we in de voormiddag Harrow School, een van de grote rivalen van die andere public school, Eton College. Dit zijn private schools ; prestigieuze, niet-gesubsidieerde scholen die bijgevolg erg ‘elitair’ zijn. Dat merk je voornamelijk aan het inschrijvingsgeld dat ouders moeten neertellen om zoonlief hier  te laten studeren. Na de’ Harrow School rondleiding’ mag de riem er even af en is het shopping-time ! Camden Town blijft op dit vlak de absolute nummer 1. Sinds 1990 is het een van de hipste wijken van Londen en onze leerlingen lusten er duidelijk wel pap van. Vol enthousiasme en nog volledig in een roes van al dat shoppen trekken we vervolgens richting British Museum, wellicht Londens bekendste museum.  De Rosetta Steen, de buste van  Farao Ramses II, de gevleugelde stier van het Paleis van Sargon II, de Lewis Schaakstukken en The Ship Burial van Sutton Hoo zijn slechts enkele highlights die bij een bezoek aan het museum niet mogen ontbreken. We sluiten deze alweer goedgevulde dag af met een maaltijd in de Millennium Dome (O2), een evenementencomplex met een doorsnede van maar liefst 365 meter! 

Na genoten te hebben van alweer een copieus ontbijt brengt de bus ons op donderdag 24 maart naar de nagelnieuwe BBC gebouwen waar we deelnemen aan een deels interactieve guided tour of BBC Broadcasting House. Sommige leerlingen ontpoppen zich hier tot professionele nieuwsankers, weermannen of –vrouwen en zelfs radio play actors. De Engelstalige gidsen verslikten zich soms zelfs in hun enthousiasme bij het horen van het Engels accent van onze leerlingen. Na de BBC rondleiding maken we een geleide wandeling door de City of London en de gerenoveerde South Bank. De City is het financiële hart van de stad en is eigenlijk een stad binnen de stad, met een historiek en tradities die ver teruggaan in de tijd. Lunchen doen we op Leadenhall Market, een opvallende 19de -eeuwse enclave in de moderne City. Na de lunch wanen we ons in de zevende hemel tijdens ons bezoek aan The Sky Garden, een tuin op 155 meter hoogte in één van de indrukwekkendste wolkenkrabbers van de stad, The Walkie Talkie.  En dan is het de hoogste tijd voor …muziek.  We genieten in het Lyric Theatre van Thriller, een muzikaal eerbetoon aan Michael Jackson, met veel verve gebracht door Jacko’s van alle leeftijden, geslacht en ras. Onze leerlingen genieten met volle teugen en dansen zich de ziel uit het lijf. We verlaten uitgelaten de zaal en banen ons een weg richting metrostation door een bruisende stad die zich opmaakt voor een Bank Holiday Weekend.

Na ons laatste English breakfast (we beloven op dit moment plechtig om de volgende twee weken geen spek met eieren te eten) laden we met enige tegenzin onze bagage in de bus. De week zit er bijna op, het is de hoogste tijd om huiswaarts te keren. In de voormiddag maken we een Thames Cruise van de Houses of Parliament naar Greenwich.  Om de week ook culinair hoogstaand af te sluiten verorberen we traditiegetrouw nog een stevige Fish ’n Chips (meteen ook de beste remedie tegen zeeziekte)  om vervolgens de heuvel van Greenwich Park (oorspronkelijk het jachtdomein van koning Karel II) op te klauteren richting onze bus.  Moe, maar meer dan voldaan, bereiken we omstreeks elf uur het college waar we met een goed gevoel afscheid nemen van een groep leerlingen die zich uitstekend gedroeg tijdens deze reis. 

 
« Terug naar het overzicht

X