Studiekeuze

 
School is een erg belangrijk deel van je leven. Elke weekdag opnieuw sta je op en breng je het grootste deel van de dag op de schoolbanken door. Je moet je dan ook goed voelen bij de keuze die je maakt.
 
Ben je voldoende gemotiveerd om een bepaalde richting te volgen en om de daarbij horende inspanningen te leveren? Welke vakken interesseren je en waar ben je goed in? Hoe wil je jezelf ontplooien en hoe zie je je verdere toekomst? Met welke leerstof heb je het moeilijk en welke vaardigheden zijn als een tweede natuur voor jou? Het antwoord op al deze vragen (en nog vele andere) is allicht niet makkelijk, maar werpt al een eerste licht op je keuzeproces.
 
Gelukkig sta je er niet alleen voor. Luister zeker naar het advies van je ouders, je leerkrachten en het CLB. Je ouders kennen je natuurlijk het best. Je leerkrachten hebben heel wat ervaring en zullen je dus kunnen vertellen of je een bepaalde studierichting aankan of niet. CLB-medewerkers zijn experts in het onderwijssysteem en kunnen je prima wegwijs maken in studierichtingen en onderwijssystemen.
 
Op school voorzien we een aantal stappen in het keuzeproces:
 
  • Informatiemoment voor leerlingen: Eerst word je in de klas geïnformeerd over de studiemogelijkheden m.b.t. het volgende schooljaar.
 
  • Voorlopige keuze: Samen met je ouders maak je een voorlopige keuze waarover de klassenraad zich beraadt. Dat advies wordt je toegespeeld en indien je het wenst kan je daarover meer informatie krijgen tijdens een individueel oudercontact.
 
  • Definitieve keuze: Je maakt uiteraard een definitieve keuze nadat je je eindrapport ontvangen hebt.
 
Heb je vragen, opmerkingen of gewoon eens zin om met iemand te praten over je studiekeuze? 
Dan kan je steeds contact opnemen met je klastitularis en vakleerkrachten, de leerlingenbegeleiding, of de CLB-medewerker (telefonisch te bereiken op 03/2853450, op school aanwezig op dinsdag en woensdag).
 
Alle mogelijke studierichtingen vind je terug op www.onderwijskiezer.be.
 
Klik hier voor het studieaanbod van onze school.
 
X